Bevis.

Jag öppnade munnen för att tala. Ett plötsligt vinande fick mej att sluta munnen och höja armarna. Jag gjorde det för långsamt, och slaget träffade min kind. Det var inte oväntat, jag visste att det skulle komma, det var känslan det väckte inom mej som jag inte var bered på. Jag hade väntat mej att jag skulle vilja skrika, inte av smärta men av ilska, att jag skulle vilja ge igen. Men jag kände mej helt tom. Jag försökte plocka upp trådarna av känslor jag hade kvar, men insåg snart att det var hopplöst. 

Nu slöt jag ögonen också, det var ingen mening med att se något, för jag visste vad jag skulle se. Ett till slag föll mot mitt ansikte, jag försökte förgäves hitta någon form av ilska inom mej. Till min förvåning lyckades jag, men det var inte som jag tänkt mej. Jag ville inte skrika och rasa mot dom som gjorde såhär mot mej. Jag vill göra det mot mej själv.

Mitt undermedvetna hade under en längre tid insett att allt det här var mitt fel och att allt det här berodde på mej. Jag hade inte insett det fören nu, men det slog mej att allting gick ihop. Allting hade en slående logik.
Ett till slag föll.
Nu öppnade jag ögonen. Jag mötte blickarna ovanför mej utan någon form av känsla i ögonen, jag var helt tom.

Men slående logik kunde jag inte komma undan. Solklara bevis kan inte ens jag komma undan. 

Val.

Dina val, mina val. Bra val, dåliga val.
Allting handlar om val. Dom val vi gör i livet leder vidare till nya val tills ett val tillslut kommer innebära döden.
Det är bara så det är. Helt enkelt.
Men vad är ett bra val då? För oftast när vi väljer vet vi inte den absoluta konsekvensen. Vi vet inte exakt vad som kommer att hända. Och det kan leda till en bestrafning.
Skillnaden?
Jo, en konsekvens vet du om. Om du vet hela konsekvensen så vet du exakt vad som kommer hända när du väljer. En bestraffning vet du inte om. Du har ingen aning om vad som kommer att hända om du väljer det ena eller det andra.
Och eftersom man aldrig vet vad ett val kommer leda till, så finns det inga bra val.
Det är något vi får acceptera.


Slumpen.

Jag försökte lyssna, trots att jag inte var intresserad av vad dom sa. Jag hörde bara små viskningar av samtalet. Men jag kunde väva ihop ett och ett och insåg snart att det handlade om ett tämligen värdelöst problem.
Så jag stängde av öronen och lät mej uppslukas av min egna värld, där problemen var betydligt viktigare, och av större vikt dessutom. Det var iallafall vad jag tyckte.

Det var många frågor jag länge gått och tänkt på, eller fundera är väl ett bättre ord förmodligen. Grubblat skulle också passa in i samanhanget. Eller möjligen spekulerat.
För det är väl så, att olika ord kan passa in i olika samanhang, och att olika ord kan passa in i samma samanhang. Jag kunde ganska snabbt komma på tre synonymer till ordet Tänka. Fyra ord, och säkert fler, som skulle kunna andvändas på samma ställe.
Tänk om samma sak gällde med människor? Att flera människor skulle passa in i samma samanhang, och att precis som med ett ordval, som oftast sker automatiskt eller av en slump, väljs vi automatiskt eller av en slump?
Men jag tror väl inte på slumpen? Och inte på automatik heller för den delen. Allting handlar ju om dom val vi gör, dom valen leder till en konsekvens och den konsekvensen leder i sin tur till ett nytt val och så går det runt.
Eller?
Men om allting i världen styrdes av en slump, så har vi ingen makt alls att påverka?
Den tanken trängde jag bort. Det var något som jag inte ville föreställa mej, att mitt liv styrdes av något så anonymt och oförutsägbart som slumpen.
Jag var rädd för att bli maktlös helt enkelt. Jag vill styra över mitt liv i minsta detalj.
Men ibland kanske man måste överge kontrollen, bara flyta med, se vart vinden bär och se vart i livet man hamnar?

Jag lät den tanken läggas långt bak i mina tankar, jag skulle tänka vidare på den när jag hade kommit underfund med vad jag ville med mitt liv. I och med det hoppades jag att jag aldrig skulle behöva tänka på det mer.

Att hata.

Hat. Att hata. Jag hatar.
Ett väldigt starkt ord, som andvänds alldeles för ofta.
Jag tror inte att många helt ärligt kan säga att dom hatar någon. Och dom som kan det, tycker jag synd om.
Att ge rum åt en så stark och stor känsla som hat, att ge plats åt den känslan i sig själv, tyder inte på något annat än svaghet. Att hata är ett skydd man sätter upp hos sig själv för att slippa at itu med problem.
Tyvärr ger alldeles för många plats åt den här känslan, känslan att hata.
Och hat smittar, sprider sig vidare som en löpeld. Kryper in i minsta vrå och tränger in överallt.
Se upp, du kan bli lurad. Hat kan få dej blind, kan få dej att göra saker du inte ens visste du kunde göra. Hat kan få dej att reagera på ett sätt som gör att du inte känner igen dej själv. Var på din vakt.

Hat är för dom svaga, dom som inte kan ta ansvar. Dom som blivit lurade. Dom som inte var tillräckligt uppmärksamma.


RSS 2.0