Att älska.

"Jag älskar dej"
Det är tre ord alla vill höra.
Dom orden kan förändra väldigt mycket. Dom kan göra en människa att känna sig speciell och uppskattad. Dom kan vända upp och ner på en hel världsbild. Men att "älska" någon, vad innebär det? Hur kan jag veta om jag "älskar" någon? Får man en uppenbarelse av gud eller någon anna gubbe? Kan det va så?
Fast föresten, jag tror ju inte på gud. Eller någon annan gubbe för den delen.
Men dom där orden kan verkligen förändra så mycket. Nästan allt. Nästan mest av alla ord.
Fast dör ljög jag. Orden "Han är borta." Kan för ändra så jävla mycket mer.
Tro mej. Jag vet.


Vilja.

Orden haglar över mej. Biter sig fast. Kryper längre och längre in inom mej. Jag låter dom göra det. Jag släpper in dom. Jag orkar inte hålla emot. När det gått så lång tid börjar du tro, du börjar tro på det dom säger. DU börjar tro att du inte är värd mer. Att du inte borde finnas.
Jag kan inte ta mej härifrån, kan inte springa, kan inte fly. Jag är fast.
Fler ord. Blickar. Uttryck. Overbala slag. Hårda.
Jag känner hur jag krymper. Hur jag blir mindre. Deras ord kommer närmare. Volymen höjs.
Dom skriker. Högt. Det dånar i mitt huvud. Och allting kommer in, jag släpper in allting. Vart enda ord går djupt in.

Jag hatar det här. Jag har så mycket att säga. Så mycket att uttrycka.
Jag vill höras. Jag vill synas. Jag vill ta plats. Jag vill påverka.
Jag vill ta mej härifrån. Jag tänker inte ha det såhär längre.
Jag söker upp den sista styrka jag kan hitta, andas djupt. Springer. Flyger fram.
Dom följer efter. Jag ökar. Pressar ur den sista styrkan jag kan hitta, ökar mera. Lämnar dom bakom mej.
Ökar mera, dom försvinner längre och längre bakom mej. Jag andas hastigt.

För jag kan. För jag vill.

Mänskligheten.

Plötsligt fick jag frågan igen. Inget uttalas högt, inga ord formas, inga ljud hördes. Men fråga finns. Tydligt. Alla kan se den, alla förstår att den är på riktigt. På allvar. Hela deras uttryck formas till en fråga. Frågan jag alltid fruktat, frågan jag egentligen ville slippa. Men till slut kom den.
Jag har haft lång tid att förbereda mej, jag vet precis vad jag ska svara. Har haft svaret nära till hands länge nu.
Sekunden efter frågan ställts borde mitt svar komma. Jag andas in, förbereder mej. Jag ska svara snabbt, klipskt och starkt. Dom ska få veta att jag är stark, att jag kan stå upp för min sak och att jag faktiskt kan spela deras spel. För det är väl det allting handlar om, eller hur? Ett spel. Där dom bestämmer och ändrar reglerna som dom vill, utan någon som helst rättvisa. Vi andra måste bara anpassa oss, bara följa med. En i mängden, följa strömmen. Men jag tänker visa att jag kan bryta strömmen, att jag kan deras regler, och att jag vågar bryta dom.
Jag vill och käfta emot. Jag vill kunna låta allt dom säger rinna av mej. Jag vill vara stark.
Jag har andats in, öppnar munnen för att forma ord.
Plötsligt ändras reglerna, dom insåg att jag skulle svara tillbaka och ändrade allting. Deras uttryck gick från hånfullhet till hotfullhet. Deras läppar spändes en aning, ögonen smalnade och musklerna spändes in till en hotfull position.
Utan att ett enda ljud hördes skrek dom åt mej. Dom skrek att jag inte vågade ta steget och svara tillbaka, dom skrek åt mej att jag var liten och obetydlig. Inte ett ord hade yttrats.
Jag var bered på det här också, jag visste att det skulle komma. Och jag var bered att låta det rinna av mej. Men när det kom emot mej kunde jag inte vara stark längre. Allting bet sig fast. Jag trodde på vartenda ord. Trots att inte ett enda ord hade yttrats.
Plötsligt blev jag liten igen. Min ord fastnade i halsen och andetaget tog slut. Jag kröp ihop, krympte, försvann. Min blick sänktes och all kämparglöd försvann ifrån mej.
Nu ändrades deras uttryck igen. Nu jublade dom, dom skrek ut sin triumf och hånade mej. Jag tog åt mej av varenda ord dom slungade mot mej. Deras blickar sänkte mej ner i mitt mörker. Där jag borde vara.
Återigen hade inte ett ord yttrats. Händelsen varade under ett par nanosekunder, inte ett ljud, ingeting hade hörts. Ändå hade dom lyckats trycka ner mej djupare än någonsin, för nu visste jag. Jag kommer aldrig vara värd någonting. Jag kommer alltid vara minst och betyda minst.

Jag kallar det mänskligheten. Jag kallar det vardag. Jag kallar det livet.
Jag kallar det mänskligheten.
Jag kallar det mänskligheten.
Jag kallar det Grymhet.


Svek.

En iskall tystnad. Jag kunde röra vid känslan, kunde se den framför mej. Spänd. Obrytbar. Och totall tystnad. Inte ett ord. Ett passivt svar och sen brydde du dej inte längre. För ett passivt svar är allt jag får. Är jag inte värd mer? Jag har blottat mitt innersta, visat min själ för dej. Är jag inte värd mer.
Svek. Svek. Svek. Svek.
För din tystnad, det var min säkerhet. Den tryggheten som jag verkligen litade på. Som inte skulle försvinna. Som inte fick försvinna. Men det svek du. Du gav upp hoppet om mej.
Du anar inte vad du kan göra, hur du kan påverkar och hur ont dina ord kan göra. Du har mer makt över mej än jag själv vill erkänna, den makten missbrukade du.
Svek. Svek. Svek. Svek.
Jag litade på dej. Jag litade till tusen på dej. Är det inte värt något? Är jag bara en liten irriterande fläck i ditt liv? Är jag inte värd mer än så?
Jag kan ju inte vara det. För du säger så. Jag litar på dej. Du talar alltid sanning.

Förlåt.

Höst.

Det börjar bli höst. Löven gulnar, träden blir allt naknare för vare sekund som går. Luften blir kallare. Marken allt vitare på morgonen. Det är som att hela världen sakta men säkert somna in till en djup dvala. Som att träden har gett upp och insett att dom aldrig kommer vinna striden mot den långa och stenhårda kylan som väntar. Gräset börjar slokna och vissnar snart helt, fåglarna flyr. Så här har det varit varje år.
Om och om och om och om och om igen.
Det är ingen som är förvånad när det händer, alla vet vad som väntas, men inget gör något. Och vad skulle vi kunna göra? Vissa saker är bara sådär, helt oundvikliga, vissa saker måste man bara rida ut.
Ett till löv faller, ett steg närmare vintern. Ett steg som jag visste skulle komma, men när jag ser löven falla, och marken frysa, skriker sorgen inom mej. Det betyder att en lång tid med ovisshet är framför oss. Att under en lång tid kommer vi inte veta vad som gömmer sig under snön. Vem vet det egentligen?
Vi kommer heller inte kunna förbereda oss på vad som finns där, så när våren kommer igen står vi där, helt oskyddade helt oförbered. Helt utan försvar.
Och det som finns under snön kan sakta men säkert ta över all våren egen vilja.
Och vi är helt oskyddade mot det.

Mej?

En fråga som jag ofta ställer mej själv är varför allting ska hända just lilla mej.
En fråga som jag ofta ställer mej själv är varför det aldrig tar slut? Varför händer det alltid nya saker?
Tyvärr har jag aldrig fått något svar på dom frågorna.
Men är det inte så då, att vi tycker väldigt synd om oss själva, men aldrig ser utåt? Är vi alla trångsynta?
Eller är det bara väldigt synd om just mej?

Vitt Streck.


Återigen är jag här.
Vitt streck. Vitt streck. Vitt streck. Vitt streck.Vitt streck. Vitt streck.
Musiken skriker. Jag försvinner sakta, möter inga blickar, försöker undvika all kontakt jag kan. Ensam.
Sluter ögonen och bara låter tankarna vandra.
Ensam.

RSS 2.0